Over Dianneke

Yoga voor sporters en wielrenners / 65+ yoga

Ik was achttien jaar toen mijn moeder rugklachten kreeg. Mijn opa en oma van moeders kant ondergingen beide een operatie voor een nieuwe heup. Ik heb me toen afgevraagd hoe zich dat bij mij zou gaan ontwikkelen en ik heb bedacht dat beweging zou kunnen helpen. Ik heb sindsdien een ochtendritueel van  ‘grondoefeningen’ die later overgingen in yogahoudingen. Variërend van langer en korter, afhankelijk van de levensfase waar ik in zit.

Bij mijn drie zwangerschappen heb ik gekozen voor yoga als voorbereiding op de bevalling. Daar heb ik ervaren wat de ademhaling voor effect heeft op de bewustwording van mijn lichaam. De drie fasen van ademhaling; buik-, flank- en borstademhaling hebben me geholpen bij de bevalling.

Sinds 2003 volg ik yogales bij Eric. Ik zat samen met ons gezin met drie kinderen in een hectische periode van parttime werk en het bouwen van een huis. Een intensieve periode waarin ik terugdacht aan de zwangerschaps-yoga. Ik bedacht dat het nu tijd was voor yoga. Tijd voor mezelf.

De lessen van Eric hebben me geïnspireerd om naast mijn werk als leerkracht Frans/Engels aan het voortgezet speciaal onderwijs in 2010 de Ashtanga Vinygasa yoga opleiding te volgen bij de YogaStudio Eindhoven door Claudia Pradella en Manon Simonis. Aansluitend heb ik de teachers’ Training week van Nancy Gilgoff gevolgd.

Ik sta open voor nieuwe dingen en vind het fijn om in beweging te blijven, lichamelijk en geestelijk. De vervolgstap kwam toen ik hoorde over Critical Alignment Yoga.  Ik heb de 4 level Training en de CAY therapie training gevolgd in Amsterdam met Gert van Leeuwen. Aansluitend heb ik de Teachers’ Training week in Frankrijk gevolgd bij Gert.

Het voelde voor mij als thuiskomen. Mijn persoonlijke ervaring is dat daar waar ik bij ashtanga yoga bleef hangen in mijn wilskracht om in een houding te komen,  ik dat kon loslaten bij critical alignment; vanuit ontspanning naar beweging, kracht en coördinatie.

Ik ervaar dat mijn lichaam zich blijft ontwikkelen. We blijven leren en groeien ons hele leven lang. Hoe saai zou het zijn als we alles zouden weten? Ik ben na 34 jaar gestopt met mijn werk in het onderwijs. We zijn een B&B begonnen en ik volg de deeltijd Kunstacademie in Arendonk. Ik geef twee yogalessen aan twee verschillende doelgroepen; yoga voor sporters/ wielrenners en 65 + yoga.

Mijn 83-jarige moeder had in de loop der tijd twee nieuwe heupen gekregen. “Bewegen is belangrijk”, beaamde ze als ze terugkwam van de wekelijkse gym.

Ik heb les gegeven in Critical Alignment Yoga in de Glazen Boerderij bij Personal Flow in Schijndel. Daarnaast heb ik de laatste paar jaar regelmatig ingevallen bij zowel Hatha- als Power yoga lessen bij Yoga-centrum Libra.

Mijn yogaopleidingen en bijscholingen;

Ashtanga yogaopleiding YogaStudio Eindhoven, Claudia Pradella en Manon Simonis

Asthanga vinyasa Teachers’ Training week, Nancy Gilgoff, Eindhoven

Teachers’training week, Zinal, Zwitserland

4 Level Training Critical Alignment en CAY therapie, Gert van Leeuwen, Amsterdam

CAY Teachers’ Training, Gert van Leeuwen, Nartiac, Frankrijk

Yogales Critical Alignment, Glazen Boerderij, Personal Flow    Gratis proefles?